Školní sportovní liga

V letošním školním roce jsme se rozhodli, že se budeme během celého roku snažit zapojit co nejvíce žáků do různých sportovních činností. Každoročně se zúčastňujeme okresních i krajských kol pořádaných okresní asociací školních sportovních klubů. V těchto soutěžích nás vždy reprezentují nejlepší a sportovně nadaní žáci. Ostatní žáci a žákyně zatím neměli možnost si aktivně zasportovat nad rámec hodin tělesné výchovy. Proto vznikla myšlenka vytvořit na naší škole školní sportovní ligu, kde se budou postupně žáci jednotlivých tříd utkávat v různých sportovních soutěžích. Během školního roku uskutečníme 20 sportovních soutěží: ringo, in-line brusle, čokoládové štafety, stolní tenis, vybíjená večerní běh, florbal, Vánoční laťka, vánoční přebory v plavání, basketbal, házená, badminton, futsal, jízda zručnosti na kole, přehazovaná, střelba ze vzduchovky, duatlon, nohejbal, beach volejbal a softbal. Mezi sebou budou soutěžit žáci mladší (6. a 7. třídy) a starší žáci (8. a 9. třídy). Každý sport se postupně boduje v tabulce (5, 4, 3, 2, 1 bod). Žáci mají možnost na nástěnce sledovat aktuální bodový zisk své třídy a pořadí po jednotlivých sportech. Postupně získávají stále větší motivaci pomoci své třídě a vylepšit jejich postavení v tabulce. Všechny soutěže uskutečníme buď odpoledne po vyučování, nebo ráno před výukou.

Zatím proběhla soutěž v ringu. S touto hrou se někteří seznámili poprvé. Většinou se hraje na letních táborech. Na víceúčelovém hřišti jsme měli možnost sledovat řadu zajímavých a urputných sportovních utkání.

Další soutěž in-line brusle proběhla v rámci okresního kola ve vodáckém areálu u Labe. Závodilo se na cyklistické stezce v časovce jednotlivců na 500 a 1000 m. Zde jsme mohli vidět i možná některé budoucí Martiny Sáblíkové. 5 našich žáků se probojovala na krajské kolo do Benátek nad Jizerou.

Třetí akcí byly tradiční čokoládové štafety jednotlivých ročníků. Letos byl již 35. ročník. Běhalo se na 10×1 kolo za krásného počasí. Zde bylo dosaženo na 250 metrovém oválu velmi kvalitních výkonů. Za velmi početné divácké kulisy se každý běžec snažil vydat ze sebe maximální výkon a pomoci své štafetě k co nejlepšímu umístění.

Poslední sport, který zatím proběhl je stolní tenis. V této soutěži se utkali vždy jednotlivci. Soutěž mladších žáků proběhla vzhledem k nepříznivému počasí na chodbě školy. Klání ve stolním tenise sloužila zároveň jako kvalifikace na blížící se okresní kolo, které proběhne v Čelákovické sokolovně.

V mladších žácích je po 4 sportech toto pořadí:

  1. 7.B – 21 bodů
  2. 7.A – 20 bodů
  3. 6.B – 8 bodů
  4. 6.A – 7 bodů

Starší kategorie má následující pořadí:

  1. 9.A – 20 bodů
  2. 9.B – 19 bodů
  3. 8.B – 15 bodů
  4. 8.C – 13 bodů
  5. 8.A – 8 bodů

Zatím jsme v této dlouhodobé soutěži v začátcích. Věřím, že tak jako měl u žáků loni uspořádaný 1. Ročník nočního míčového sedmiboje, postupně si získá oblibu a najde si cestu i nově vzniklá školní sportovní liga.

Miloš Bukač.

– zobrazeno 2749x

Back to Top