Toulcův dvůr

Ve středu 20. ledna jsme jeli do Toulcova dvora. Když jsme tam byli, přivítali jsme se s Janou a jejími pomocnicemi Kačkou a Markétou. Pak jsme šli dovnitř a tam jsme se seznámili. A pak jsme udělali skupinky a posouvali jsme se u stolečků se zajímavými věcmi. A pak jsme začali dělat sýr. Nalili jsme do odměrky mléko a stříkli do něj syrovátku (syřidlo). Pak jsme ho nechali uležet a šli jsme na statek podívat se na husy, koně, slepice a krávy Jitku a Fidorku. Pak jsme šli zpátky dovnitř a dali jsme sýr do formiček. Moc se mi tam líbilo a doufám, že tam pojedeme znova na program Chleba.

(Natálie Potůčková)

Ve středu 20. ledna jsme jeli do Toulcova dvora. Měli jsme se naučit, jak se vyrábí sýr. Nejdřív jsme chvilku čekali venku. Potom jsme šli dovnitř. Sedli jsme si na židle. Potom jsme poslouchali paní, která nám říkala nějaký věci o krávách. Zkoušeli jsme dojit na umělých vemenech. Moc mi to tedy nešlo. Potom jsme šli ven, kouknout se na kravín a šli jsme se taky podívat na kravičky. Kravičky jsme si taky pohladili. Šli jsme zase dovnitř. Tam jsme dělali sýr ve skupinách. Naší skupině se ten sýr tolik nepovedl. Koukaly jsme se taky na kraví lebku a taky na rohy. Rozeznávali jsme nějaké rozdíly mezi krávou a býkem. Potom jsme nastoupili do autobusu a jeli jsme domů.

(Alisha Amjid)

Ve středu 20. ledna jsme jeli do Toulcova dvora. Když jsme přišli na dvůr statku, mohl jsem umrznout, protože bylo alespoň -10 stupňů Celsia. Po chvíli jsme šli na chvíli dovnitř. Udělali jsme si jmenovky a povídali si o kravách. Zkoušeli jsme i dojit, ale na umělém vemenu. Zjistil jsem také, že předchůdce tura domácího byl pratur a že měřil až dva metry. Začali jsme vyrábět sýr a místo toho, abychom čekali, až odpadne (odteče) syrovátka, tak jsme šli opět na statek za zvířátky (např. ptáci, krávy). Pak jsme se vrátili dovnitř za sýrem. Povídali jsme si o kravíně a dodělali jsme sýr.

P.S. Kravičky se jmenovaly Jitka a Fidorka a udělali jsme jim večeři. Hodně se mi tam líbilo.

(Tomáš Bodlák)

Fotografie si můžete prohlédnout v galerii.

– zobrazeno 845x

Back to Top