Písmena… p, d , b…. nás nespletou

​​V 1. pololetí byla naše první poznaná písmena m M, l L ,s S, p P a tak jsme si dobře pamatovali písmena “ s bříškem “ : p, P....byla jediná.

V lednu přibylo d, D a v polovině března  b, B a to už hrozilo, že se nám zejména malá p, d, b budou plést.​ Všechno chce však cvik, nebo – li :

“ Cvičení dává umění „.

Opakovaně jsme z tabule četli řady písmen​​ ​​​…..různě promíchaná malá a velká tiskací, různě promíchaná malá tiskací….to už je těžší. Četli jsme a čteme samozřejmě i slova s těmito písmeny, to bylo sloupců na tabuli…

K upevnění podoby písmen v našich hlavách jsme využili i modelínu…..písmena jsme si z tenkých vyválených válečků sestavili : p P, d D, b B .

Dále jsme si připravili papírové malé p…..děkujeme rodičům za pomoc při vystřižení prostředku bříška….To se správným otočením změní na a nebo b .

Potom už mohla začít naše HRA i procvičování …..paní učitelka říká slova, která obsahují p nebo d nebo a žáci ukazují správné písmeno dle hlásky, kterou slyšeli …příklady slov : pytel, bič, dárek, bratr, dům, prut, datel, pásek, benzín, peníze, broskev…atd……správné písmeno vznikne otáčením toho jednoho papírového.

Tuto “ hru “ …. “ rozcvičku – tělocvik  písmen p, d, b “ s radostí používáme dle potřeby na začátku některé hodiny ČJ, nepleteme se  a písmeno nám slouží i jako záložka, ukazovátko řádků při čtení ve Slabikáři.

 

Podívejte se na  F O T K Y ….my s modelínou, s papírovými písmeny….Z D E .​​​​​

 

Za 1.A

J. Skálová , tř. uč.

 

– zobrazeno 1021x

Back to Top