Koule, válec, krychle, kvádr, kužel, jehlan

Když děti ještě jako předškoláci přicházejí k zápisu do 1. třídy, mají ze školky znalost o geometrických tvarech : kruh, čtverec, obdélník, trojúhelník a této znalosti se potom využívá i v učivu matematiky – v geometrii v 1. třídě. Ovšem na konci 2. pololetí se děti seznámí s geometrickými tělesy : koule, válec,
krychle, kvádr, kužel, jehlan. Tato tělesa vlastně děti znají z předmětů kolem nás, jen  ty názvy jsou pro ně nové, ovšem stačí připomenout či ukázat  :
míč, kostky různých tvarů, papírovou roli, kornout od zmrzliny či si vzpomenout na tvar střechy u kostelů, hradů a dětem se nové názvy propojí….
Samozřejmě i paní učitelka má k dispozici všechna ta tělesa a navíc i hranol….K poznání krychle, kvádru, hranolu se nám velmi hodí znalost geometrických TVARŮ ….krychle má stěny ze samých čtverců, kvádr ze samých obdélníků, hranol má 2 čtverce a dále samé obdélníky.
S tělesy „ze sbírky“ paní učitelky jsme se seznamovali ve třídě na koberci. K tělesům, položeným na koberci děti přiřazovaly opakovaně správné názvy a naopak, ke kartičkám s názvy pokládaly tělesa.
Nejlepší nás ale ještě čekalo…..vlastní prožitek, tvorba…..vytvořit tělesa z modelíny, děti si troufly i na kužel a jehlan. Bylo to o správném zpracování modelíny v dlaních a potom o “ vyťukání “ hladkých, rovných ploch o povrch modelovací destičky.
Všechny výrobce jsem vyfotila a potom samostatně i jejich tělesa na kartičce, naše práce jsme měli i vystavené na okně na chodbě.
 
Podívejte se na FOTKY ….Z D E.                                            
Za 1.A  Jitka Skálová, tř.uč.

– zobrazeno 2848x

Back to Top