Život v dětském domově, beseda s nevidomým

Během školního roku jsme měli již několik besed na téma život dětí v dětském domově, a to především díky paní učitelce Martě Kosobudové, která dříve působila jako ředitelka Dětského domova v Dolních Počernicích. Vyprávěla nám o těžkých osudech dětí, které např. nechtěli rodiče, a my jsme si i přesto, jací dokážeme v tomto věku ke svým rodičům být, uvědomili, jaké máme štěstí, že máme svůj domov, svou rodinu a zázemí.

V pátek 12. ledna naši školu navštívil bývalý svěřenec dětského domova, nevidomý Rom, který měl štěstí v neštěstí a dostal se ve školním věku do péče milující rodiny, se kterou je v kontaktu dodnes. Pán je dnes dospělý, živí se jako ladič pián a účastní se koncertů, kde vystupuje se svou perfektní hrou na klavír. Předvedl nám svůj talent, zahrál nám několik skladeb a my všichni do jednoho jsme byli ohromeni jeho neskutečným nadáním. A nejen tím. Tento slepý Rom zažil v životě neskutečně překážek a ran osudu, a i přesto byl plný optimismu, radosti , byl šťastný a spokojený, na nic si nestěžoval.

Na jaře nás čeká návštěva samotného dětského domu v Počernicích, kde i tento Rom strávil velkou část svého dětství.

Děkujeme škole za možnost dozvědět se něco „ze života“ a paní Kosobudové za její upřímné výpovědi o životech dětí bez opravdového domova a zprostředkování setkání se slepým klavíristou.

9.A + 9. B

– zobrazeno 499x

Back to Top